Je bekijkt nu Acceptance and commitment training

Acceptance and commitment training

Acceptance and Commitment Training (officieel Therapy), ook wel ACT, is een vorm van gedragstherapie. Deze vorm van therapie kan je helpen om een waardevol en bewust leven te leiden, maar ook om je te leren omgaan met vervelende gevoelens en afstand te nemen van negatieve gedachten. Dit hoort bij acceptance. Remmingen wegnemen en jezelf richten op de belangrijke zaken in het leven, horen bij commitment. Hieronder gaan we er dieper op in.

Wat is ACT precies?

ACT staat dus voor acceptance and commitment training/therapy. Deze vorm van gedragstherapie is onderbouwd door de wetenschap. Kort gezegd biedt ACT technieken aan voor deze situaties:

  • Omgaan met lastige gedachten, gevoelens en sensaties in het lichaam
  • Je laten zien wat je echt wil in het leven, zonder te kijken naar angsten, een laag zelfbeeld, ziektes en beperkingen en andere belemmeringen
  • Het stellen van haalbare doelen, en hier daadkrachtig voor gaan
  • Het kan je helpen bij het leiden van een bewust en waardevol leven, door bovenstaande zaken

Voor wie is ACT?

Nu je enigszins duidelijk is wat ACT is, is het natuurlijk ook handig om te weten wanneer het wie zou kunnen helpen. Ook dat hebben we op een rijtje gezet. ACT kan werken wanneer:

  • Je bewust wil leren leven, hierbij minder remmingen wil ervaren en je je wil focussen op dingen die écht belangrijk zijn
  • Je een doel mist, niet weet wat je nou eigenlijk met je leven wil, of wanneer je last hebt van stress, angst of andere psychische klachten
  • Je een hulpverlener bent die die op warme maar toch ook directe en effectieve wijze aan de slag wil met cliënten
  • Je last hebt van een burnout, en hier een middel tegen zoekt
  • Je binnen je bedrijf de werksfeer wil verbeteren, en/of betere prestaties wil zonder te veel te vragen van werknemers

De methode van ACT

Bij de ACT opleiding Utrecht worden concrete technieken gebruikt. Er wordt door een trainer of hulpverlener hele praktische uitleg gegeven, waarbij er gebruik wordt gemaakt van oefeningen gebaseerd op ervaring, metaforen en beelden. Hierna kun je daarmee aan de slag en krijg je concrete tools.

ACT is zeker geen therapie die draait om praten. Zowel in trainingen, opleidingen als in individuele sessies wordt er niet diepgaand gekeken naar zaken uit het verleden. Een groepscursus ACT is dan ook veel meer een training, dan een zelfhulpgroep. Men gaat vaak weg met een positief gevoel. Er wordt down to earth gewerkt bij de ACT opleiding Utrecht.

Geef een antwoord