Je bekijkt nu Alles wat je moet weten over menstruatiepijn

Alles wat je moet weten over menstruatiepijn

Alsof de menstruatie of het ongesteld worden al niet vervelend genoeg is komen er vaak ook nog andere klachten bij zoals menstruatiepijn. Behoorlijk lastig die menstruatiepijn en in sommige gevallen zelfs zo heftig dat normaal functioneren er even niet in zit. Het is belangrijk om te weten waar deze pijn vandaan komt en wat normaal is. Veel vrouwen blijven namelijk doorlopen met pijn terwijl een bezoek aan de huisarts of gynaecoloog in veel gevallen de pijn kan verminderen.

Wat is menstruatie?

We willen je graag meer leren over menstruatiepijn. Daarbij is het belangrijk om bij het begin te beginnen en dat is de uitleg wat de menstruatie ook alweer precies is.

De menstruatie is iets waar iedere vrouw vroeg of laat mee te maken krijgt. Gemiddeld komt de eerste menstruatie zo rond het 12e levensjaar en neemt het af rond de 50 jaar. Die laatste fase noemen we de overgang of menopauze.

Iedere maand bereid het lichaam van een vrouw zich voor op een bevruchting/zwangerschap. Dit betekent dat er een eicel rijpt en de baarmoeder zich voorbereidt op het innestelen van een bevruchte eicel. Hierbij wordt het baarmoederslijmvlies wat dikker. Wanneer er geen bevruchting tot stand komt, zal het lichaam de eicel en het overtollige baarmoederslijmvlies willen afstoten. Via de vagina wordt dit alles, met bloed, naar buiten gedreven. Dit noemen we de menstruatie. Dit proces blijft zich herhalen totdat een vrouw in de overgang komt of er een zwangerschap plaatsvindt. Na een zwangerschap gaat na enige tijd dit proces weer verder.

Menstruatiepijn

Veel vrouwen zullen herkennen dat er pijn optreedt net voor en/of tijdens de menstruatie. Deze pijn varieert per vrouw sterk van mild tot ernstig. Ook de plek van de pijn kan verschillen. Sommige vrouwen ervaren pijn in de onderbuik anderen in de onderrug of de bovenbenen of hebben op alle drie de plekken pijn.

Waarom heb je menstruatiepijn?

De pijn bij de menstruatie wordt veroorzaakt door het samentrekken van de spieren van de baarmoeder. Je baarmoeder trekt samen om het overtollige baarmoederslijmvlies naar buiten te werken. Dat is normaal en hoort er helaas bij.

Is menstruatiepijn normaal?

Ja, een klein beetje kramp tijdens je menstruatie is heel normaal. Ook het voelen van een lichte pijn in de onderbuik en onderrug voorafgaand aan de menstruatie is normaal. Het is echter niet normaal wanneer de pijn zo ernstig is dat het je dagelijks functioneren beïnvloedt. We noemen dit dysmennorroe. Wanneer je zo veel pijn hebt is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Deze kan je doorsturen naar een gynaecoloog. Bij een kliniek zoals Optimum Clinics  werken zeer ervaren gynaecologen en kun je vaak al binnen een paar dagen terecht.

Geef een reactie