Je bekijkt nu Hoe vaak ben jij al naar een andere zorgverzekeraar overgestapt?

Hoe vaak ben jij al naar een andere zorgverzekeraar overgestapt?

Stap jij regelmatig over naar een andere zorgverzekeraar? Of zit je juist al je hele leven bij dezelfde verzekering, en heb je geen plannen om over te stappen? De verschillen tussen mensen kunnen groot zijn op dit gebied. Er zijn mensen die vrijwel ieder jaar een overstap maken, terwijl anderen er nog nooit mee bezig zijn geweest. Wat is verstandiger?

Ieder jaar controleren en vergelijken is aan te raden

Ook al ben je nog zo tevreden over je verzekeraar, het is echt verstandig om ieder jaar toch even de tijd en moeite te nemen om te checken of je er nog steeds goed zit. Ieder jaar veranderen namelijk de dekkingen en vergoedingen van iedere zorgverzekering. Ook de premie die je maandelijks betaalt kan veranderen. Dat kan betekenen dat wat het ene jaar nog de goedkoopste zorgverzekering was, het volgende jaar helemaal niet meer zo goedkoop is. Best de moeite waard om even te kijken of een andere verzekeraar niet goedkoper is, dat kan je op jaarbasis tenslotte behoorlijk wat schelen.

Je zorgverzekering loopt steeds voor een heel kalenderjaar, en alleen per 1 januari kun je overstappen. Tegen het einde van het jaar zal je van je verzekering een overzicht ontvangen met de voorwaarden, vergoedingen en premiebedragen voor het volgende jaar. Zodra je dit binnen hebt, is het goed om daar eerst eens kritisch naar te kijken, vooral naar de vergoedingen. Worden alle kosten die je maakt nog steeds vergoed? Kom je geregeld bij de fysiotherapeut, dan is het belangrijk om te weten of je het komende jaar weer evenveel behandelingen vergoed zal krijgen als je gewend bent. En ook de dekking van tandartskosten of orthodontie kan bijvoorbeeld jaarlijks wijzigen, goed om ook daar even naar te kijken.

Is de dekking niet meer wat je nodig hebt, dan is het raadzaam om te gaan kijken naar een verzekering die wél precies vergoedt wat jij zoekt. Maar ook als de dekking nog wel in orde is, is je zoektocht nu nog niet klaar. Je kunt eens goed kijken of er geen verzekeraars zijn die dezelfde dekking bieden tegen een lagere premie; dat is toch mooi meegenomen.

Zit je goed, dan kun je blijven waar je bent

Klinkt als veel gedoe? Valt best mee. Je bent er eens per jaar een uurtje of twee mee kwijt. Een zorgverzekering kiezen voor het nieuwe jaar is echter best iets waar je wat tijd aan mag besteden. Er gaat iedere maand een flink deel van je inkomen heen, dan wil je toch zeker weten dat je het goed besteedt.

Blijkt na je onderzoekje dat er geen verzekeraar is die de dekking die jij graag hebt tegen een lagere prijs aanbiedt dan je bij je huidige verzekeraar betaalt? Dan hoef je niets te doen, en kun je gewoon blijven waar je bent. Maar dan wel in de wetenschap dat je echt op de beste, voordeligste plek zit, en dat is toch prettig.

 

Geef een reactie