Je bekijkt nu Alles wat je moet weten over nitril handschoenen

Alles wat je moet weten over nitril handschoenen

Alles wat je moet weten over nitril handschoenen

Er zijn heel wat opties als je handschoenen moet kopen voor medisch gebruik. Daarom kan het kopen van Nitril handschoenen een beetje verwarrend zijn, vanwege de enorme verscheidenheid aan medische handschoenen die beschikbaar zijn.

Een belangrijke factor voor werknemers in de medische sector, is weten of de handschoenen die ze gebruiken latexvrij zijn. In dit blog leer je alles over nitril handschoenen en waarom ze beter zijn dan latex handschoenen.

Wat zijn nitril handschoenen?

Wegwerphandschoenen van medische kwaliteit, ook wel onderzoekshandschoenen genoemd, zijn geschikt voor werknemers in de gezondheidszorg en de hygiëne en medische sector. Maar ze worden ook vaak gedragen in de laboratoria, waar werknemers ze dragen tijdens het uitvoeren van bepaalde laboratoriumtaken.

Medische handschoenen van nitril zijn niet zoals chirurgische handschoenen. Dit omdat ze alleen geschikt zijn om materialen en patiënten te onderzoeken. Je kunt dus geen nitril handschoenen gebruiken om met chirurgische apparatuur om te gaan.

Het doel van wegwerphandschoenen?

Het primaire doel van het gebruik van medische handschoenen is om kruisbesmetting tussen gezondheidswerkers en patiënten te voorkomen. Daarom zijn nitril handschoenen, naast een desinfectiemiddel, perfect om bescherming te bieden tegen besmette of schadelijke materialen in een zorginstelling. Hierdoor begrijp je wellicht het belang van het weggooien van deze handschoenen na het aanraken van besmette materialen of patiënten. Het betekent ook dat medische handschoenen altijd wegwerphandschoenen moeten zijn die werknemers na gebruik weggooien.

Waar zijn nitril handschoenen van gemaakt?

Nitril handschoenen zijn handschoenen van synthetisch rubbermateriaal, in tegenstelling tot latexhandschoenen die gemaakt zijn van natuurlijk rubber. Verder is nitril bestand tegen verschillende chemicaliën en olie en heeft het een hoger niveau van lekbestendigheid. Bovendien zijn nitril handschoenen ook scheurvast, waardoor ze essentieel zijn geworden voor elke zorginstelling en haar medisch personeel. Daarnaast zijn deze handschoenen ook superieur aan latex en vinyl handschoenen, omdat ze een nog hogere duurzaamheid hebben.

Waarom kiezen voor latexvrije handschoenen?

Latex handschoenen hebben een lange geschiedenis en worden gebruikt als medische handschoenen voor verschillende doeleinden, zowel op medisch als hygiënisch gebied. Het gebruik van latex was vroeger een prioriteit voor verschillende werknemers vanwege de gevoeligheid en flexibiliteit.

En aangezien latex handschoenen deze eigenschappen hebben en voor een redelijke prijs aangekocht kunnen worden, waarom zouden we ze dan vermijden? Maar er zijn een aantal redenen waarom latex handschoenen niet zo ideaal zijn als latexvrije handschoenen.

Allereerst zijn latex handschoenen gevoelig voor lekrijden. Ze bieden ook minder weerstand tegen oplosmiddelen en chemicaliën op oliebasis. Daarentegen zijn latexvrije medische nitril handschoenen beter bestand tegen chemicaliën en gaan ze ook langer mee. De tweede reden waarom je beter latex handschoenen vermijdt, is dat ze een latexallergie kunnen ontwikkelen. En uit verschillende onderzoeken blijkt dat er veel mensen allergisch zijn voor latex.

De mogelijke symptomen van een latexallergie zijn roodheid van de huid, jeuk, huiduitslag, netelroos, piepende ademhaling en ademhalingsmoeilijkheden. Maar er kan ook een anafylactische reactie optreden. Dit is zeer ernstig, vooral voor medische en andere professionele zorgverleners. Bovendien kunnen naast de gebruikers ook de patiënten last hebben van een latexallergie.

Kortom, latex handschoenen kunnen patiënten of klanten in gevaar brengen. Dit voorkom je door ze te vervangen door nitril handschoenen.

Nitril handschoenen: een robuuste en flexibele oplossing

Nitril handschoenen zijn een zeer duurzame en flexibele oplossing voor medische handschoenen geworden. Sommige zorginstellingen stopten met het gebruik van nitril handschoenen omdat ze erg inflexibel waren en moeilijk te gebruiken bleken om patiënten te onderzoeken. Maar moderne nitril handschoenen zijn zeer flexibel en gebruiksvriendelijk. Dankzij de grote vooruitgang in de productie van deze handschoenen zijn ze nu geschikt om verschillende taken uit te voeren.

Om hun gevoeligheid en comfort te verbeteren, zijn de nieuwste productiemethoden beschikbaar. Tegenwoordig zijn er ultralichte nitril handschoenen op de markt met een grote flexibiliteit en comfort. Bovendien moet je ze minder vaak vervangen vanwege hun verbeterde duurzaamheid, waardoor het doorboren en scheuren tot een minimum wordt beperkt. Daarom zijn nitril handschoenen op de lange termijn kosteneffectieve handschoenen.

Zijn nitril handschoenen latexvrij?

Zoals reeds eerder gezegd, zijn nitril handschoenen gemaakt van synthetisch rubber. Belangrijk om te weten is dat synthetisch rubber geen latex bevat. Daarom is er geen risico als een latexallergische persoon in contact komt met nitril handschoenen.

Welke kleuren zijn er?

Nitril handschoenen zijn er in bijna alle kleuren van de regenboog. Interessant genoeg heeft de kleur van de handschoen op geen enkele manier invloed op de kwaliteit van bescherming of sterkte die nitril handschoenen bieden. Traditioneel worden nitrilhandschoenen in een blauwe tint geleverd om ze te onderscheiden als een latexvrije handschoen voor mensen met een latexallergie. De reden voor een dergelijke kleurvariatie in deze handschoenen is voornamelijk te wijten aan de voorkeur van de industrie.

Zwarte nitril handschoenen

Zwarte nitril handschoenen hebben over het algemeen de voorkeur van wetshandhavers en postbodes. Wetshandhavers stellen het op prijs om zich te kunnen onderscheiden van medische professionals die ook eerstehulpverlener zijn bij noodsituaties. Postbodes gebruiken de zwarte nitril handschoenen, zodat ze gemakkelijk eventuele witte poeders of resten kunnen opsporen.

Oranje nitril handschoenen

Oranje nitrilhandschoenen worden vaak gebruikt door automonteurs en bij veel toepassingen waarbij een werknemer zich in een donkere, besloten ruimte moet begeven. De oranje kleur kan visueel helpen om te allen tijde te weten waar je handen zijn. Dit is vooral handig in krappe ruimtes met weinig licht. Het gebruik van deze kleur voegt daarom ook een hogere veiligheid toe.

Blauwe nitril handschoenen

Traditiegetrouw gebruiken de meeste medische instellingen nog steeds blauwe nitril handschoenen, hoewel soms ook andere kleuren zoals grijs, paars en roze wordt gebruikt.

Interessant om te weten

Het gebruik van nitril handschoenen in verschillende kleuren helpt medische professionals bij het herkennen van defecten aan handschoenen. Door bijvoorbeeld een rode handschoen onder een grijze handschoen te dragen, kan een medische professional zien wanneer de grijze handschoen is doorboord of gescheurd, omdat de rode handschoen zichtbaar is.

Waar nitril handschoenen kopen?

Verschillende fabrikanten van medische handschoenen over de hele wereld maken nitril handschoenen. Daarom is er een grote verscheidenheid beschikbaar in verschillende kwaliteitsnormen. Om handschoenen van de beste kwaliteit te kopen voor de beste bescherming, moet je handschoenen kopen van een geloofwaardige leverancier of fabrikant. Voordat je koopt, besteed je beter wat tijd aan het online zoeken naar de meest betrouwbare fabrikanten van nitril handschoenen.

Daarnaast is het net zo belangrijk om bij een betrouwbare bron te kopen, zodat je originele handschoenen van hoge kwaliteit krijgt. Klinimed is een betrouwbare online plaats om nitril handschoenen van de beste kwaliteit te krijgen. Bovendien bekijk je op deze site niet alleen een brede collectie van hoogwaardige medische nitril handschoenen, maar ook aanverwante producten.

Geef een reactie