Je bekijkt nu Een NLP Cursus: Effectief voor lichaam en geest

Een NLP Cursus: Effectief voor lichaam en geest

Wat is NLP?

NLP is een bijzondere techniek die inzicht geeft in emoties, gedachten en de kracht van ons handelen in het leven. NLP heeft een visie. Dit houdt in dat men bewust wordt van het leven, hoe hij leeft en hoe hij handelt in het leven. Wat is de motivatie erachter en waarom doet iemand iets? Met Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) krijgt men hier inzicht in. En door dit inzicht leert men anders tegen dingen in het leven aan te kijken. Dit kunnen ervaringen zijn en gedachten, maar ook eigen visie en handelen op bepaalde aspecten in het leven. Men leert te erkennen welke invloeden er in het leven zijn die het psychisch welzijn beïnvloeden en hoe men daarop reageert. Een NLP cursus richt zich op een oplossingsgerichte methodiek. Mensen leren niet meer om alleen een probleem te zien maar juist helder na te denken over oplossingen. NLP creëert balans en harmonie in de geest. Je leert met moeilijke aspecten omgaan in het leven. Bijvoorbeeld een trauma. NLP helpt je een nare gebeurtenis uit te wissen uit het geheugen zodat het niet meer angstaanjagend naar voren komt. Maar ook verkeerde patronen te doorbreken die men aan heeft geleerd in het leven en moeilijk los te laten zijn omdat ze zo eigen zijn geworden. Er wordt een bewustwording gecreëerd met betrekking tot de interactie tussen de mens en zijn omgeving en het handelen daarna.

Geschiedenis van de NLP

NLP ontstond in de jaren 70 in Californië. Een hoogleraar en student van de Universiteit in Californië onderzochten de methodiek. John Grinder was hoogleraar linguïstiek en Richard Bandler studeerde computerwetenschappen. Ze waren specialisten op het gebied van communicatie en deden er onderzoek naar. Ze analyseerden bekende psychologen en kwamen tot een antwoord met betrekking tot communicatie en het verband tussen taal neuropsychologie en cybernetica. Al deze aspecten waren tot hun ontdekking beïnvloedbaar. Dit alles samen werd samengesteld tot Neuro Linguïstisch Programmeren, de naam die ze aan deze beïnvloedbare wetenschap gaven. Mensen, hun denken, doen en alles eromheen is beïnvloedbaar. Aspecten waar men moeite mee heeft zijn om te buigen denk aan taal, communicatie problemen, verkeerde emoties en de omgang met stress. Naar NLP wordt nog steeds onderzoek gedaan. Ondanks alle positieve effecten van de therapie is het effect nog niet wetenschappelijk bewezen. Toch zijn er heel erg veel positieve verhalen en ondanks dat het niet wetenschappelijk bewezen is lijkt het heel goed te kunnen werken. Ook studenten die de opleiding NLP hebben gevolgd zijn zeer positief over de interventie.

Het volgen van een NLP Cursus

NLP leert mensen ook goed te kunnen communiceren bijvoorbeeld op sociaal of zakelijk vlak. Een NLP cursus leert om inzichten in jezelf en jouw omgeving te creëren. Met de opleiding NLP leer je naast jezelf helpen ook om anderen met NLP technieken te helpen. De cursus leert je kennis te maken met de basis van NLP en waarvoor het bestemd is. Er wordt gewerkt met zintuiglijke invloeden, spontane herinneringen en gedachtegang. Het gaat er om wat voor beeld men bij een bepaalde gebeurtenis krijgt en welke associaties die gebeurtenis oproept, hoe de gebeurtenis minder heftig wordt en hoe men zichzelf eerst zag in de desbetreffende situatie tot in vergelijking met het huidige moment tot in de toekomst. Je leert onder andere hoe je conflicten met andere het beste kunt oplossen, taalkundige aspecten van jezelf met betrekking tot je omgeving te analyseren, in het leven alles op een rijtje kunt zetten en ook hoe je effectief omgaat met de medemens. Je leert voelen hoe iemand anders denkt en beter met je eigen emoties om te gaan. Het grote voordeel is dat je jezelf leert kennen zodat je jezelf persoonlijk kunt ontwikkelen. Je kijkt anders tegen bepaalde situaties in het leven aan waardoor je anders gaat reageren. Bijvoorbeeld een onbevooroordeelde houding aannemen, jezelf uiten naar anderen en je grenzen leren aangeven. Je ontwikkelt jezelf tot een betere versie van jezelf. De cursus betreft een betaalde samenwerking.

NLP Coaching

NLP Coaching is een prachtig vak zodat je uiteindelijk met voldoende kennis en jouw diploma op zak anderen kunt gaan helpen om hun leven op de rails te krijgen, hun communicatie te versterken en anders in het leven leren te staan. Het voordeel is dat de coaching in NLP een ruim begrip is. Met alle kennis in huis kun je mensen begeleiden in hun leven en NLP toepassen, zo kun je zelf gaan coachen. Als coach heb je geen oordeel en leer je met een open houding blanco naar de ander te kijken. Je activeert als coach de kracht van je cliënten. Deze hebben deze kracht in zichzelf om oude patronen te doorbreken en plaats te maken voor betere nieuwere patronen. Je leert cliënten hun nieuwe patronen vol te houden, oude mankementen in het leven los te laten en trauma uit het verleden uit te wissen. Je leert mensen hun drijfveren naar boven te halen om te bereiken wat ze wensen maar moeite mee hebben. Uiteindelijk kunnen ze verder op eigen kracht. De opleiding als NLP coach duurt twee jaar. Ook is de vraag naar NLP coaches altijd groot dus er is een grote kans op een goede baan in de coaching na de opleiding.

Herinneringen herschrijven

Misschien heb je een hele traumatische herinnering. Je visualiseert jezelf een wit doek waar je de zwakte van de herinnering naar bovenhaalt. Je visualiseert de nare situatie en bepaald hoe je deze herinnering liever opnieuw zou beleven. Je blaast als ware nieuwe informatie in de nare oude herinnering waardoor de herinnering vervormt in iets wat jij wenst. Iets wat veel minder eng is of grappig is bijvoorbeeld. Je stelt de vraag hoe jouw toekomstige verbeterde versie deze herinnering in de toekomst zou ervaren. Was hij wel zo eng als ie leek, zie je de herinnering heel dichtbij? Of herbeleef je deze daadwerkelijk of is de herinnering zo klein en nietig dat jij sterker bent en hem aan kunt? Dit is een voorbeeld van een van de vele methodes van NLP.

 

Geef een reactie