Je bekijkt nu Draag je steentje bij in de ouderenzorg
Ouderenzorg

Draag je steentje bij in de ouderenzorg

Werken met ouderen is misschien niet de meest glorieuze baan maar je voegt wel heel veel toe aan het leven van mensen die het echt nodig hebben. De zorgbehoevende ouderen hebben hun hele leven gewerkt om het land beter te maken, en moeten nu vertrouwen op de zorg van anderen. Als verpleegkundige of verzorgende IG bestaat jouw baan uit een helpende hand bieden aan zij die het niet meer alleen kunnen. Op deze pagina vertellen we wat de verschillen tussen beide banen zijn, zodat jij kan beslissen of een van de twee iets voor jou is.

Wat doet een verzorgende IG in de ouderenzorg?

Als verzorgende individuele gezondheidszorg (ook wel VIG’er of verzorgende IG’er genoemd) heb je een heel allround beroep waar je veel betekent voor de bewoners van een verzorgings- of verpleeghuis. In een vacature verzorgende ig zie je dat je voldoende hebt aan een MBO niveau drie diploma. Het is dus een stapje onder het opleidingsniveau van een verpleegkundige, aangezien je daar een niveau vier diploma voor nodig hebt.

Als verzorgende IG voer je veel verschillende taken uit gedurende een dag. Je houdt je veel bezig met de persoonlijke zorg van de mensen in het verzorgingstehuis. Zo rijd je rond met de waskar en zorg je er voor dat de bedden verschoond worden. Dat is echter niet het enige, want hoewel je geen medicijnen mag voorschrijven zijn ze een belangrijk onderdeel van je baan. Je draagt als verzorgende namelijk de verantwoordelijk over het innemen van de voorgeschreven medicijnen. Je zorgt ervoor dat de bewoners de juiste pillen en dergelijken krijgen, en dat deze op de juiste manier worden ingenomen.

Een belangrijk onderdeel van het leven als VIG’er is de communicatie. De samenspraak tussen jou, verpleegkundige, behandelend arts en natuurlijk degene die verzorgd moet worden is essentieel. Doordat de VIG’er diegene is die het vaakst over de vloer komt, is die vaak ook als eerste op de hoogte van een veranderende situatie. Dat hier adequaat op gehandeld wordt, ligt dus ook grotendeels in jouw handen.

Welke verantwoordelijkheden heeft een verpleegkundige?

Een verpleegkundige in de ouderenzorg heeft iets meer verantwoordelijkheden dan een VIG’er, en moet dus ook een andere opleiding afronden. Verpleegkundige MBO vier geeft de mogelijkheid om als verpleegkundige in de ouderenzorg te werken. Een van de extra dingen waar je mee te maken hebt als verpleegkundige, is dat je moet praten over de medicatie van de mensen in het verzorgingstehuis. Het gaat dan niet over het voorschrijven van medicatie, maar je mening wordt wel meegenomen in het overleg. Ook ene eventuele opname van patiënten in het ziekenhuis wordt besproken met de verpleegkundige. Als verpleegkundige praat je heel veel met de behandelend arts over wat er allemaal moet gebeuren voor de bewoner. Zo weet je waar je op moet letten als een situatie verslechtert.

In de vacature verpleegkundige staat ook dat je belangrijk bent in de communicatie met de familie van bewoners. Als familie vragen heeft, of een uitje wil plannen, kun jij bijspringen om mee te praten over de mogelijkheden. De gezondheid van het behandelde persoon staat natuurlijk bovenaan het lijstje van prioriteiten.

Als verpleegkundige heb je een zogenaamde BIG-registratie en moet je BHV (bedrijfshulpverlening) toe passen als daar sprake van is. Als een bewoner een aanval krijgt, zorg je ervoor dat de eerste handelingen worden verricht. Vervolgens komt natuurlijk de ambulance om het probleem helemaal op te lossen.

Verschil in salaris

Het verschil tussen een VIG’er en een verpleegkundige kan natuurlijk ook worden uitgedrukt in salaris. Misschien is het salaris voor veel werknemers in deze sector niet het belangrijkste onderdeel van het werk, omdat de dankbaarheid van bewoners erg groot is. Voor dat gevoel komen veel mensen naar hun werk. Toch gaat voor niks de zon op! Met een betere opleiding en daarnaast meer verantwoordelijkheden krijg je meer betaald als verpleegkundige dan de verzorgende IG’ers. Op basis van een fulltime contract zit er een verschil van rond de 500 euro bruto per maand. Dat komt neer op iets minder dan 20%.

Het werken in een verpleeghuis of in een ander gebied van de ouderenzorg is een zeer dankbare taak, waar we in Nederland echt niet zonder kunnen. Door de jaren heen is er een tekort ontstaan aan zowel VIG’ers als verpleegkundigen. Er zijn altijd meer handen aan bed nodig van onze ouderen. Zeker met de vergrijzing van onze bevolking kunnen er niet genoeg mensen beginnen aan een van de twee opleidingen.

Geef een reactie